fredag den 23. marts 2012

HAF j.nr. 51/93 Germanertidens jernknive - fra luppe til kniv. Smedning af knive Lousgaard grav 22

14. juli 1993 smedede Jens Christiansen to knive i myremalmsjern. De var rekonstruktioner af knivene fra Lousgaard grav 22 (Lyngstrøm i Aarbøger for nordisk Oldkyndighed og Historie 1989, fig. 13).

Kniv 1993/5 NM C 5919 Lousgaard grav 22.
Enægget knivblad med ret ryglinje og jævnt buet æg – bevaret i to formodentlig næsten sammenhørende stykker. Længde minimum 12,2 cm og en maksimal rygtykkelse på 2 mm. Den 5,5 cm lange tange er sikkert afsat midtfor klingen. Tangens tværsnit er rektangulært og klingens tværsnit er trekantet.
Kniven er fundet i 1887 i en ikke kønsbestemt grav fra (sandsynligvis tidlig) yngre germansk jernalder. Ved udgravningen blev kniven fundet tæt sammen med en større kniv. Der blev ikke fundet andre genstande i graven.
Kniven blev forsøgt smedet af et barrestykke på 46 g. Stykket blev under smedningen opvarmet 16 gange, deraf én gang til hetz-temperatur. Efter den 10. varme blev der sat af til tange. Igen opstod der problemer med sprækker på overgangen mellem tange og klinge – denne gang på trods af, at der udelukkende var sat af over amboltens horn. Frakturen var dog beskeden. Til smedningen blev der anvendt 487 slag, deraf de 301 til trækning. Det færdige knivblad vejede 22 g efter slibning, oliehærdning og anløbning. Der blev opsamlet 17 g hammerskæl, men ingen svejsekugler. Knivbladet blev efter smedning lagt i et kortvarigt syrebad for at iagttage deformationen nøjere.

Kniv 1993/6 NM C 5918, Lousgaard grav 22.
Komplet bevaret, enægget knivblad med ret ryglinje og buet æg. Længde 36,3 cm og en maksimal rygtykkelse på 4 mm. Den 8,1 cm lange tange er placeret midtfor klingen. Tangens tværsnit er smalt rektangulær og klingens tværsnit er trekantet. Kniven er fundet i 1887 i en ikke kønsbestemt grav fra (sandsynligvis tidlig) yngre germansk jernalder. Ved udgravningen blev kniven fundet tæt sammen med en mindre kniv - kniv NM C 5919. Der er ikke registreret andre fund af oldsager fra denne grav.
Kniven blev forsøgt smedet af et barrestykke på 271 g. Knivbladet blev smedet til filmoptagelse af fotograf Ole Malling og arbejdsgangen kan ikke sammenlignes med realistiske forhold. Den skal derfor ikke beskrives detaljeret, blot skal det nævnes, at der tidligt i forløbet var problemer med at få jernet til at hænge ordentligt sammen. Derfor blev stykket svejset en ekstra gang. Kniven blev 2,3 cm kortere end det originale forlæg - der var ikke nok jern. Det færdige knivblad vejede 189 g efter slibning. Der blev ikke samlet hammerskæl op.
Knivene blev siden skæftet af den norske knivmager Astrid Espelid, der også syede dobbeltskeden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar